Εισαγωγή  
  Το Σωματείο  
  Ιστορία  
  Συναντήσεις  
  Εσωτερική ανάπτυξη  
  Αρχές & πρακτικές  
  Φιλοσοφία  
  Εισαγωγή  
  Συνήθεις ερωτήσεις  
  Εισαγωγικές συναντήσεις  
  Η Αλήθεια του Yoga  
  Δραστηριότητες / Gallery  
  Έντυπες Εκδόσεις  
  Υλικό για μελέτη  
  Μελέτες / Άρθρα / Ομιλίες  
  Φιλοσοφικές παραδόσεις  
  Ανθρωπιστικές μελέτες  
  Πολιτική Οικονομία  
  Διδακτικές ιστορίες  
 
 
 
 
 
 
 
English Version    
Τι σημαίνει αλήθεια εσωτερική ανάπτυξη; Εσωτερική ανάπτυξη είναι κατ' αρχήν μια διεργασία εκλέπτυνσης (εξάγνισης) του νου του ανθρώπου, δηλαδή του οργάνου με το οποίο αυτός αντιλαμβάνεται τον κόσμο, τον εαυτό του, τη δημιουργία και τις σχέσεις μεταξύ τους. Η εργασία αυτή γίνεται εν τω κρυπτώ: την γνωρίζει μόνον ο άνθρωπος που εργάζεται. Άσχετα με το τι ασπάζεται και πιστεύει ο καθένας, η εκλέπτυνση του νου είναι ένα χαρακτηριστικό κοινό στάδιο σε όλα τα συστήματα πνευματικής ανάπτυξης. Η "καθαρότητα του νοός" επιτρέπει και διευκολύνει το μεγάλο έργο της διάκρισης, που συνίσταται κυρίως και τελικά στο να μπορεί ο άνθρωπος να ξεχωρίζει το αληθινό από το μη-αληθινό, το αιώνιο από το παροδικό και το αθάνατο από το θνητό και πεπερασμένο.

Ο λόγος για τον οποίο η προσοχή είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της πνευματικής εργασίας σχετίζεται με το απλό γεγονός ότι το βασικό όργανο στην αναζήτηση της γνώσης του εαυτού μας αλλά και της δημιουργίας σαν σύνολο είναι ο νους και κύρια λειτουργία του νου είναι η ικανότητα της παρατήρησης, ή αλλιώς επίγνωση. Αν είμαστε ειλικρινείς γνωρίζουμε, από πρώτο χέρι, ότι η δύναμη της παρατήρησής μας δεν βρίσκεται πάντα στη καλύτερη δυνατή κατάσταση μέσα στη μέρα και παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Η ησυχία του νου είναι το σημαντικότερο εφόδιο για κάποιον που αναζητά γνώση, ευτυχία και πνευματικότητα και οι προτεινόμενες πρακτικές μαζί με την πρακτική του διαλογισμού στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση.

"Τω γνόντι εαυτόν η γνώσις των πάντων δίδοται αυτώ", αναφέρει ένας από τους μεγαλύτερους ησυχαστές πατέρες της ερήμου, ο Ισαάκ ο Σύρος και "Γνώθι σαυτόν" είναι η πανάρχαια και πασίγνωστη επιταγή του μαντείου των Δελφών. Ο σκοπός και η ολοκλήρωση της εσωτερικής ανάπτυξης είναι η αυτογνωσία.

Τα πρακτικά οφέλη της πνευματικής εργασίας εξαρτώνται από την δύναμη της επιθυμίας, την εργασία που προσφέρει ο ίδιος ο άνθρωπος και την ποιότητά της. Αυτά ποικίλλουν στον καθένα αλλά ορισμένα κοινά στοιχεία είναι η διεύρυνση του νου, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη δράση και τη στόχαση, η αύξηση της κατανόησης για τους άλλους ανθρώπους, η εκδήλωση περισσότερης αξιωσύνης στην πράξη, καθώς και περισσότερη ευτυχία και γαλήνη στη μουντή και μονότονη καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο γίνεται χρησιμότερο για τον εαυτό του και τη κοινωνία.
 
 
© Copyright 2008- Όμιλος Μελετών