Εισαγωγή  
  Το Σωματείο  
  Ιστορία  
  Συναντήσεις  
  Εσωτερική ανάπτυξη  
  Αρχές & πρακτικές  
  Φιλοσοφία  
  Εισαγωγή  
  Συνήθεις ερωτήσεις  
  Εισαγωγικές συναντήσεις  
  Η Αλήθεια του Yoga  
  Δραστηριότητες / Gallery  
  Έντυπες Εκδόσεις  
  Υλικό για μελέτη  
  Μελέτες / Άρθρα / Ομιλίες  
  Φιλοσοφικές παραδόσεις  
  Ανθρωπιστικές μελέτες  
  Πολιτική Οικονομία  
  Διδακτικές ιστορίες  
 
 
 
 
 
 
 
English Version    
Ο Νίκος Καζάνας γεννήθηκε στη Χίο το 1939. Μεγάλωσε στο εξωτερικό και σπούδασε στην Αγγλία. Μελέτησε Αγγλική Φιλολογία στο University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Φιλοσοφία και Πολιτική Οικονομία στο School of Economic Science και αργότερα Σανσκριτικά στο School of Oriental and African Studies (στο Λονδίνο) - με μεταπτυχιακά στο Μπενάρες (Varanasi) και Πούνα (Pune) των Ινδιών. Δίδαξε λίγα χρόνια στο Λονδίνο Φιλοσοφία, Οικονομικά και Σανσκριτικά και το 1976 βοήθησε στην ίδρυση του Ομίλου Μελετών στην Αθήνα. Από το 1980 είναι διευθυντής του ΟΜ και ο τελικός υπεύθυνος για τις εκδόσεις και τα κείμενα στην ιστοσελίδα του ΟΜ. Έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή Συνέδρια από το Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης ως το Λονδίνο και το Δελχί όπου  
παρουσίασε μελέτες για θέματα Φιλοσοφίας και Σανσκριτικών ή γενικότερα Ινδολογίας. Πολλές από αυτές έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά.

Στην Ελλάδα δημοσίευσε μελέτες κοινωνικού και φιλοσοφικού προβληματισμού όπως Δημοκρατία: Ελευθερία υπό τον Νόμο (1980, εκδ. Λυκαβηττός), Προδομένος Μαρξ ( Copyright Όμιλος Μελετών) και Κοινωνία Δίχως Φόρους (1996, Ελληνικά Γράμματα). Επίσης άρθρα οικονομικού περιεχομένου στα έντυπα Καθημερινή, Κέρδος και Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Από το 1997 στράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στη Βεδική Παράδοση των Ινδιών και τη θέση της στην ευρύτερη Ινδο-Ευρωπαϊκή κουλτούρα, που συμπεριλαμβάνει και τον Αρχαίο-Ελληνικό πολιτισμό. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί μόνο στο εξωτερικό - στο Journal of Indo-European Studies (2001, 2003) στο Migration & Diffusion της Βιέννης (2004), επίσης σε διάφορα ερευνητικά/Πανεπιστημιακά Περιοδικά στην Ινδία όπως το Αnnals of the Bhandarkar Oriental Research Institute (Pune 1999, 2003), Man & Environment (Pune 2006), το Adyar Library Bulletin, του οποίου είναι μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής (Chennai, 2003, 2007), το Research Bulletin του Vishveshvarananda Vedic Research Institute (Hoshiarpur, 2003, 2004, 2007) το Journal of the Indian Council of Philosophical Research (Delhi 1991, 2002) και άλλα. Το Ινστιτούτο Adyar Library έχει εκδόσει τα έργα του The Dialogues of Plato and the Upanishads και Vedic & Mesopotamian Interactions. Ο ίδιος θεωρεί πιο σημαίνουσες εργασίες του τη μελέτη του Sanskrit and Proto-Indo-European στο Indian Linguistics 2004 (τόμ 65: σσ 75-100) και τη Vedic, Mesopotamian & Egyptian Religiophilosophical Thought 2007 στην έκδοση A Golden Chain of Civilizations (vol 1, pt 4: σσ 508-617) στη μεγάλη σειρά Project of History of Science, Philosophy and Culture in Indian Civilization (PHISPC), εκδ. G.C. Pande, Centre for Studies in Civilization, N. Delhi.

Εξίσου σημαντικές είναι οι μεταφράσεις του στα ελληνικά για τον Όμιλο Μελετών ορισμένων Γνωστικών πρωτο-Χριστιανικών κειμένων (Ευαγγέλιο του Θωμά 1980, κλπ) και των 10 κυριότερων και αρχαιότερων Ουπανισάδων - ISA, KENA, KATHA, MANDUKYA, BrHADARANYAKA κλπ.

 
 
© Copyright 2008- Όμιλος Μελετών