Εισαγωγή  
  Το Σωματείο  
  Ιστορία  
  Συναντήσεις  
  Εσωτερική ανάπτυξη  
  Αρχές & πρακτικές  
  Φιλοσοφία  
  Εισαγωγή  
  Συνήθεις ερωτήσεις  
  Εισαγωγικές συναντήσεις  
  Η Αλήθεια του Yoga  
  Δραστηριότητες / Gallery  
  Έντυπες Εκδόσεις  
  Υλικό για μελέτη  
  Μελέτες / Άρθρα / Ομιλίες  
  Φιλοσοφικές παραδόσεις  
  Ανθρωπιστικές μελέτες  
  Πολιτική Οικονομία  
  Διδακτικές ιστορίες  
 
 
 
 
 
English Version    
  Ινδοκίνα (Indochine)
Σκηνοθεσία: Ρεζίς Βαρνιέ
Ηθοποιοί: Κατρίν Ντενέβ, Βενσάν Περέζ, Λιν Νταν Φαν, Ζαν Γιάν

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ινδοκίνα του Μεσοπολέμου, την περίοδο που φουντώνει ο απελευθερωτικός αγώνας στη χώρα, που θα οδηγήσει στην ανατροπή της αποικιοκρατίας και στη δημιουργία του νέου κράτους με το όνομα Βιετνάμ.

H Ελιάν Ντεβρίς (Κατρίν Ντενέβ) είναι μια πλούσια γοητευτική Γαλλίδα γαιοκτήμονας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ινδοκίνα και διευθύνει δυναμικά τα πατρικά κτήματα συλλογής και επεξεργασίας καουτσούκ. Ζει με την υιοθετημένη αυτόχθονη έφηβη κόρη της Καμίγ (Λιν Νταν Φαν). Η εμφάνιση του νεαρού Γάλλου αξιωματικού Ζαν Μπατίστ (Βενσάν Περέζ) θα διαταράξει τις σχέσεις μάνας και κόρης, καθώς τον ερωτεύονται και οι δυό.

Παρ' ότι η ταινία εστιάζει κυρίως στις σχέσεις πάθους και προδοσίας των ηρώων της, φαίνονται από πίσω στο φόντο, αφενός οι συνθήκες της αποικιοκρατίας: σκληρότητα, έπαρση, έλεγχος ασφυκτικός των αποικιοκρατών απέναντι στους αυτόχθονες, και αφετέρου ο εκκολαπτόμενος και διογκούμενος απελευθερωτικός αγώνας των τελευταίων, που θα οδηγούσε στην επικράτηση των κομμουνιστών και στον τερματισμό της Γαλλικής κυριαρχίας. Στην κινούμενη άμμο των ιστορικών ανακατατάξεων της εποχής αυτής στην νοτιο-ανατολική Ασία, τα πρόσωπα παρασυρόμενα στη θύελα των εξελίξεων και στην προσπάθεια επιβίωσής τους, βλέπουν να ανατρέπονται όλες οι σταθερές τους: οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις, επαγγελματικές δράσεις, περιουσιακά στοιχεία, αίσθηση εθνικής συνείδησης: το χωνευτήρι της Ιστορίας.

Η δομή της ταινίας υιοθετεί την τεχνική των φλας-μπακ για τα γεγονότα της ιστορίας. Παρεμβάλλονται στη συζήτηση της βασικής ηρωίδας Ελιάν με το γυιό της κόρης της (παρέμεινε στην Ινδοκίνα) από τον Γάλλο αξιωματικό Ζαν Μπατίστ. Η συζήτηση όπως γίνεται φανερό στο τέλος, λαμβάνει χώρα στην Ελβετία χρόνια αργότερα και στις μέρες που η αντιπροσωπεία απο την Ινδοκίνα έρχεται να υπογράψει την διακύρηξη της ανεξαρτησίας και δημιουργία του νέου κράτους του Βιετνάμ. Ανάμεσα στην αποστολή είναι και η κόρη της Ελιάν.

Παρότι η ταινία δεν είναι η σημαντικότερη στο είδος της, τα εντυπωσιακά εξωτικά τοπία, η αποικιακή ατμόσφαιρα εποχής, η κομψή γοητεία της Κατρίν Ντενέβ και οι άλλοι καλοί ηθοποιοί, εξασφαλίζουν ένα χορταστικό φίλμ που παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον. Η ταινία τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσης ταινίας του 1992.

 
 
Ερωτευμένος Σαίξπηρ (Shakespeare in love)
Τα Χρόνια της Αθωότητας (The Age of Innocence)
O Πιανίστας (The Pianist)
Το Μάτριξ (The Matrix)
 
 
© Copyright 2008- Όμιλος Μελετών