Εσωτερική Ανάπτυξη2023-09-06T10:55:57+03:00

Εσωτερική Ανάπτυξη

Τι σημαίνει εσωτερική ανάπτυξη; Εσωτερική ανάπτυξη είναι κατ’ αρχήν μια διεργασία εκλέπτυνσης/εξάγνισης του νου, με τον οποίο αυτός αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, τον κόσμο και τις σχέσεις μεταξύ τους (ανάπτυξη της οντότητας). Η διεργασία αυτή γίνεται εσωτερικά. Άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας, η εκλέπτυνση του νου είναι ένα χαρακτηριστικό κοινό στάδιο σε όλα τα συστήματα πνευματικής ανάπτυξης. Η καθαρότητα του νου διευκολύνει τη λειτουργία της διάκρισης, που συνίσταται κυρίως στο να μπορεί ο άνθρωπος να ξεχωρίζει το αληθινό από το μη-αληθινό, το αιώνιο από το παροδικό, το καλό από το κακό.

Η προσοχή είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της πνευματικής εργασίας διότι το βασικό όργανο στην αναζήτηση της γνώσης του εαυτού μας αλλά και της σύνολης δημιουργίας, είναι ο νους. Κύρια λειτουργία του νου είναι η ικανότητα της παρατήρησης κι επίγνωσης. Αν είμαστε ειλικρινείς, γνωρίζουμε ότι η δύναμη της παρατήρησής μας δεν βρίσκεται πάντα στη καλύτερη δυνατή κατάσταση και παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Η ησυχία του νου είναι αναγκαία για όλες τις λειτουργίες του και, φυσικά, για όποιον αναζητάει την Αυτογνωσία και την ευτυχία. Η αυτοπαρατήρηση και οι προτεινόμενες πρακτικές μαζί με την πρακτική του διαλογισμού στοχεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

“Τω γνόντι εαυτόν η γνώσις των πάντων δίδοται αυτώ”, αναφέρει ένας από τους μεγαλύτερους ησυχαστές πατέρες της ερήμου, ο Ισαάκ ο Σύρος και “Γνώθι σαυτόν” είναι η πανάρχαια και πασίγνωστη επιταγή του μαντείου των Δελφών. Ο σκοπός και η ολοκλήρωση της εσωτερικής ανάπτυξης είναι η πλήρης Αυτογνωσία.

Τα πρακτικά οφέλη της πνευματικής εργασίας εξαρτώνται από τη δύναμη της επιθυμίας και την εργασία που προσφέρει ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτά ποικίλλουν στον καθένα, αλλά ορισμένα κοινά στοιχεία είναι η διεύρυνση του νου, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη δράση και τη στόχαση, η αύξηση της κατανόησης για τους άλλους ανθρώπους, καθώς και περισσότερη ευτυχία και γαλήνη στη μονότονη καθημερινότητα. Το άτομο γίνεται χρησιμότερο για τον εαυτό του και την κοινωνία.

Μείνετε ενήμεροι σχετικά με τις δραστηριότητες & τα νέα του Σωματείου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ