Αθανασία στην αρχαία Ελλάδα & Ινδία

Ο Όμιλος Μελετών οργανώνει την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014 στις 5:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου της Νέας Ιωνίας, ανοιχτή ομιλία με θέμα:

“Αθανασία στην αρχαία Ελλάδα & Ινδία”

Την ομιλία θα δώσει ο κος Νικόλαος Καζάνας, Ινδολόγος, καθηγητής Φιλοσοφίας και Σανσκριτικών και Διευθυντής του Ομίλου Μελετών.

Λίγα λόγια για την ομιλία:
Στα επικά του Ομήρου οι Έλληνες πίστευαν πως η ψυχή πήγαινε στον Άδη κι εκεί έμενε στην αιωνιότητα ως φάντασμα. Στον Hσίοδο, οι ψυχές των μεγάλων ηρώων και ημίθεων, ζουν σε παραδείσια ευδαιμονία στις Νήσους των Μακάρων. Μετά οι Ορφικοί, Πυθαγόρειοι και Πλατωνιστές κ.α. διδάσκουν τη μετενσάρκωση ωσότου η ψυχή καθαριστεί και επανέλθει στην αρχική Θεϊκή κατάσταση.
Βρίσκουμε παρόμοιες ιδέες (εκτός εκείνης του Ομήρου) στην αρχαία Ινδία. Αλλά η Βεδική παράδοση δίδασκε (και η φιλοσοφία advaita = μη δυϊσμός, ενότητα) πως ο εαυτός του ανθρώπου μπορεί να εξαγνισθεί από την άγνοια και να είναι ξανά ίδιος με τον οικουμενικό Εαυτό του σύμπαντος. Αυτό μόνο είναι αληθινή αθανασία. Όλες οι άλλες καταστάσεις, ακόμα κι ο παράδεισος των καλών και έντιμων, είναι παροδικές.

Στην εκδήλωση θα παίξoυν οι μουσικοί κ. Χρήστος Ξενάκης & κα Βιβή Κυτούδη-Γκέκα.

Το Συνεδριακό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πολύ κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ της Νέας Ιωνίας. Πίσω από το Συνεδριακό Κέντρο υπάρχει το δημοτικό, ελεύθερο πάρκινγκ της Νέας Ιωνίας.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει έως τις 7.30 μ.μ. Καλό είναι να είμαστε εκεί πέντε λεπτά πριν τις 5.30 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2018-04-22T19:48:49+03:00