Οικονομικές Αρχές στον Πλάτωνα & στην Αρχαία Ινδία

Ο Όμιλος Μελετών οργανώνει το Σάββατο 10 Μαΐου 2014 στις 7:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου της Νέας Ιωνίας, ανοιχτή ομιλία με θέμα:

Οικονομικές Αρχές στον Πλάτωνα & στην Αρχαία Ινδία

Την ομιλία θα δώσει ο κος Νικόλαος Καζάνας, Ινδολόγος, καθηγητής Φιλοσοφίας και Σανσκριτικών και Διευθυντής του Ομίλου Μελετών.

Λίγα λόγια για την ομιλία:
Ο Πλάτων επιχειρεί να οικοδομήσει, κυρίως στα έργα Πολιτεία και Νόμοι, μια ιδανική κοινωνία πάνω σε ορισμένες θεμελιακές αρχές: σοφία, ιδιότητα επιτακτική στους κυβερνήτες, δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, παιδεία που τους κάνει καλύτερους και ευδαιμονέστερους, ελεύθερη πρόσβαση στη γη για όλους, ελεύθερες συναλλαγές – εν γένει, γνωστοί κανόνες φορολογίας κλπ.
Ο ελεγχόμενος τρόπος ζωής ισχύει μόνο για τους φύλακες και κυβερνήτες! Οι απλοί πολίτες έχουν μεγάλη ελευθερία.
Στην Βεδική Παράδοση, στην Αρχαία Ινδία, η κοινωνία είναι ήδη διαιρεμένη σε τέσσερις τάξεις. Η Οικονομία είναι αναπόσπαστο μέρος μια ευρύτερης φιλοσοφικής αντίληψης που θέλει οι πολίτες να μπορούν να αναπτυχθούν σε υγεία, δεξιότητα, σοφία κι ευδαιμονία. Κι εδώ υπάρχει ελευθερία στις συναλλαγές, αλλά τονίζονται τα καθήκοντα κάθε τάξης και δίνονται λεπτομερείς κανόνες συμπεριφοράς.
Εδώ επίσης θεσπίζεται ελεύθερη πρόσβαση στη γη για όλους και η φορολογία διαφυλάσσει τη φυσική αμοιβή του εργαζόμενου πολίτη και το φυσικό εισόδημα της κυβέρνησης – αν και το τελευταίο στρεβλώθηκε στην ιστορική περίοδο, όπως παντού.
Οι ομοιότητες μεταξύ της Πλατωνικής και Βεδικής αντίληψης είναι εντυπωσιακές.

Στην εκδήλωση θα παίξoυν οι μουσικοί κ. Χρήστος Ξενάκης & κα Βιβή Κυτούδη-Γκέκα.

Το Συνεδριακό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πολύ κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ της Νέας Ιωνίας. Πίσω από το Συνεδριακό Κέντρο υπάρχει το δημοτικό, ελεύθερο πάρκινγκ της Νέας Ιωνίας.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει έως τις 9.30 μ.μ. Καλό είναι να είμαστε εκεί πέντε λεπτά πριν τις 7.30 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2018-04-22T19:53:28+03:00