Επικά στην αρχαία Ελλάδα και Ινδία

Ο Όμιλος Μελετών οργανώνει την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 στις 4:30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου της Νέας Ιωνίας, ανοιχτή ομιλία με θέμα:

“Επικά στην αρχαία Ελλάδα και Ινδία”

Την ομιλία θα δώσει ο κος Νικόλαος Καζάνας, Ινδολόγος, καθηγητής Φιλοσοφίας και Σανσκριτικών και Διευθυντής του Ομίλου Μελετών.

Λίγα λόγια για την ομιλία:
Τα δυο Επικά του Ομήρου “Ιλιάδα” και “Οδύσσεια” λειτούργησαν ως φανοστάτες τόσο για την κλασική αρχαιότητα όσο και για την Αναγέννηση και τον σύγχρονο κόσμο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Από πίσω τους, μα κοντά, ακολουθούσαν τα δυο έργα του Ησιόδου “Θεογονία” κι “Έργα και Ημέραι”.
Πολλά στοιχεία σε αυτά τα ποιήματα (αγώνες, γάμοι, γενεαλογίες, θεότητες, μάχες, περιγραφές και περιστατικά) ακόμα και λεξιλόγιο βρίσκονται στα Επικά της Ινδίας “Μαχαμπχάρατα” (Mahābhārata) και “Ραμάγιανα” (Rāmāyaṇa). Το πρώτο ανιστορεί σε μυθολογικό πλαίσιο έναν εμφύλιο πόλεμο και τον ρόλο του μεγαλόχαρου βασιλιά Krishna, που ήταν ενσάρκωση του θεού Vishnu. Το δεύτερο τις περιπέτειες του πρίγκιπα Ράμα που ήταν κι αυτός ενσάρκωση του θεού Vishnu.
Στην διάλεξη θα εξεταστούν οι συνάφειες και οι παραλληλισμοί στις δυο επικές παραδόσεις που έχουν μεγάλη συγγένεια – μα, όπως είναι φυσικό, και πολλές διαφορές.

Στην εκδήλωση θα παίξoυν οι μουσικοί κ. Χρήστος Ξενάκης & κα Βιβή Κυτούδη-Γκέκα.

Το Συνεδριακό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πολύ κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ της Νέας Ιωνίας. Πίσω από το Συνεδριακό Κέντρο υπάρχει το δημοτικό, ελεύθερο πάρκινγκ της Νέας Ιωνίας.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει έως τις 6.30 μ.μ. Καλό είναι να είμαστε εκεί πέντε λεπτά πριν τις 4.30 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2018-04-22T19:03:12+03:00