Εσωτερική Ανάπτυξη
Τι σημαίνει εσωτερική ανάπτυξη; Εσωτερική ανάπτυξη είναι κατ’ αρχήν μια διεργασία εκλέπτυνσης/εξάγνισης του νου, με τον οποίο αυτός αντιλαμβάνεται τον εαυτό του, τον κόσμο και τις σχέσεις μεταξύ τους (ανάπτυξη της οντότητας). Η διεργασία αυτή γίνεται εσωτερικά. Άσχετα με το τι πιστεύει ο καθένας, η εκλέπτυνση του νου είναι ένα χαρακτηριστικό κοινό στάδιο σε όλα τα συστήματα πνευματικής ανάπτυξης. Η καθαρότητα του νου διευκολύνει τη λειτουργία της διάκρισης, που συνίσταται κυρίως στο να μπορεί ο άνθρωπος να ξεχωρίζει το αληθινό από το μη-αληθινό, το αιώνιο από το παροδικό, το καλό από το κακό.
Η προσοχή είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της πνευματικής εργασίας διότι το βασικό όργανο στην αναζήτηση της γνώσης του εαυτού μας αλλά και της σύνολης δημιουργίας, είναι ο νους. Κύρια λειτουργία του νου είναι η ικανότητα της παρατήρησης κι επίγνωσης. Αν είμαστε ειλικρινείς, γνωρίζουμε ότι η δύναμη της παρατήρησής μας δεν βρίσκεται πάντα στη καλύτερη δυνατή κατάσταση και παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Η ησυχία του νου είναι αναγκαία για όλες τις λειτουργίες του και, φυσικά, για όποιον αναζητάει την Αυτογνωσία και την ευτυχία. Η αυτοπαρατήρηση και οι προτεινόμενες πρακτικές μαζί με την πρακτική του διαλογισμού στοχεύουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
“Τω γνόντι εαυτόν η γνώσις των πάντων δίδοται αυτώ”, αναφέρει ένας από τους μεγαλύτερους ησυχαστές πατέρες της ερήμου, ο Ισαάκ ο Σύρος και “Γνώθι σαυτόν” είναι η πανάρχαια και πασίγνωστη επιταγή του μαντείου των Δελφών. Ο σκοπός και η ολοκλήρωση της εσωτερικής ανάπτυξης είναι η πλήρης Αυτογνωσία.
Τα πρακτικά οφέλη της πνευματικής εργασίας εξαρτώνται από τη δύναμη της επιθυμίας και την εργασία που προσφέρει ο ίδιος ο άνθρωπος. Αυτά ποικίλλουν στον καθένα, αλλά ορισμένα κοινά στοιχεία είναι η διεύρυνση του νου, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στη δράση και τη στόχαση, η αύξηση της κατανόησης για τους άλλους ανθρώπους, καθώς και περισσότερη ευτυχία και γαλήνη στη μονότονη καθημερινότητα. Το άτομο γίνεται χρησιμότερο για τον εαυτό του και την κοινωνία.