Loading...
Συνήθεις ερωτήσεις2023-09-06T11:07:09+03:00

Συνήθεις ερωτήσεις

Οι συναντήσεις είναι σχεδιασμένες να αποτελέσουν μια εισαγωγή στην “πρακτική” φιλοσοφία (“πρακτική” με την έννοια πως σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητά μας). Ο στόχος είναι να διευρύνουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και κοιτάζουμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας, με απότέλεσμα να απολαύσουμε μεγαλύτερη ευτυχία και ελευθερία. Βασίζονται κυρίως στην φιλοσοφία Advaita (μη-δυϊσμός), που πρεσβεύει την ενότητα όλων των συστατικών της δημιουργίας, και μπορεί να απότελέσει το κλειδί για την κατανόηση των μεγάλων διδασκαλιών Δύσης και Ανατολής. Οι συναντήσεις είναι κατάλληλες για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή μορφωτικό επίπεδο.

Ο Όμιλος Μελετών εδρεύει στην οδό Αρχιμήδους 15 στη Νέα Ιωνία. Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από τον σταθμό “Πευκάκια” του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.
Το υλικό των συναντήσεων είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μελετηθεί τόσο ο κόσμος που μας περιβάλει, όσο κι ο εσωτερικός κόσμος του καθενός μας. Συμπεριλαμβάνονται στοιχεία μερικών από τις μεγαλύτερες φιλοσοφικές διδασκαλίες αλλά και θρησκευτικές παραδόσεις, όπως διατυπώθηκαν από τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τη Βίβλο, τις Ουπανισάδες και τη Βεδική παράδοση. Απο την πρώτη συνάντηση δίνεται μια απλή πρακτική για καθημερινή εξάσκηση.
Ένας ομιλητής παρουσιάζει το υλικό της συνάντησης και κατευθύνει τη συζήτηση με τους συμμετέχοντες για όποιο σχετικό ζήτημα εγείρεται. Όλοι ενθαρρύνονται ώστε να μην απόδέχονται ή να απορρίπτουν ό,τι ακούγεται, αλλά να τα δοκιμάζουν στην πράξη, στη δική τους εμπειρία.

Μόνο ένα ανοικτό και ερευνητικό μυαλό. Δεν είναι απαραίτητο να κρατούν σημειώσεις, γιατί το υλικό είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε τα βασικά σημεία του να επαναλαμβάνονται, για την καλύτερη κατανόηση.

Όχι. Οι συναντήσεις είναι κατάλληλες για τον καθένα, ανεξάρτητα από μορφωτικό επίπεδο, επάγγελμα, φυλή, πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Οι συναντήσεις δεν είναι θρησκευτικού περιεχομένου.

Δεν πρόκειται για ακαδημαϊκή σειρά μαθημάτων. Είναι περισσότερο πρακτική παρά θεωρητική η προσέγγιση της φιλοσοφίας. Δεν υπάρχουν εξετάσεις ή πιστοποιήσεις.

Ο Όμιλος Μελετών, ο οποίος είναι είναι ένα μη κερδοσκοπικό Μορφωτικό Σωματείο αναγνωρισμένο από το Πρωτοδικείο Αθηνών (απόφαση 1449/1976). Το σωματείο έχει έδρα την Αθήνα, αλλά αντίστοιχες συναντήσεις γίνονται και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ναι. Η πρώτη συνάντηση είναι ανοικτή για όλους. Για να συνεχίσει κάποιος να συμμετέχει στις συναντήσεις θα πρέπει να εγγραφεί μέλος, πληρώνοντας μια μικρή συνδρομή.

Τηλεφωνώντας στο 210-7015472 ή συμπληρώνοντας τα πεδία της φόρμας επικοινωνίας.

Για όσους ενδιαφέρονται υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης των εισαγωγικών συναντήσεων, με νέους κύκλους. Μετά από λίγο διάστημα δίνεται και μέθοδος διαλογισμού. Ελπίδα μας είναι πως καθένας, ανεξάρτητα από το πόσο λίγο ή πολύ θα παραμείνει στον Όμιλο Μελετών, θα βρεί κάτι που να έχει πραγματικά αξία για την ζωή του.

Μείνετε ενήμεροι σχετικά με τις δραστηριότητες & τα νέα του Σωματείου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / ΝΕΑ / ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ