Ανθρωπιστικές μελέτες
Εκπαίδευση και Ηθική
Παρουσίαση στο Συνέδριο του Δελχί που οργάνωσε η Oυνέσκο και το Iνδικό Yπουργείο Πολιτισμού 9-10 Iουλίου 2003 “Διάλογος Πολιτισμών: Aναζήτηση Nέων Προοπτικών” (Dialogue among civilizations: Quest for New Perspectives).
Μουσική και Πολιτισμός
Η σχέση ανάμεσα στις Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και τους λαούς δείχνει έναν αρχικό Πρωτο-Ινδοευρωπαϊκό Πολιτισμό. Ο Πολιτισμός είναι ένα υψηλό στάδιο σε μια ανιούσα Οκτάβα. Κάθε νότα σε μια Οκτάβα έχει τη δική της ποιότητα. Υπάρχει και κατιούσα Οκτάβα που καταλήγει σε βαρβαρότητα οπότε ενδέχεται να ξαναρχίσει μια άνοδος.
Ομιλία που παρουσιάστηκε στη Φιλοσοφική – Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: “Η μουσική της Φύσης και η φύση της μουσικής” στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του 4ου ενιαίου Λυκείου Κορίνθου. Απρίλιος 2005.
Πολιτισμός (Οκτάβα)
Τα φαινόμενα ανάπτυξης, όπως το φυσικό μεγάλωμα ενός φυτού και η κατασκευή ενός κτιρίου περιγράφονται αναλυτικά από τη μουσική οκτάβα: τα στάδια ανάπτυξης ακολουθούν τις ποιότητες που εκδηλώνουν οι νότες και η διαδοχή τους ακολουθεί το μοτίβο της οκτάβας. Με όμοιο τρόπο εξετάζεται η έγερση του πολιτισμού σε διαδοχικά στάδια και ιδιότητες.
Ομιλία που έγινε στην Κόρινθο στις 15 Μαίου 2005.
Πόλεμος και Δομή του Ανθρώπου
Οι τρεις βασικές ιδιότητες στον άνθρωπο – διάνοια, συναίσθημα και ζωτικότητα – έχουν υγιείς εκδηλώσεις όπως η λογική, η αγάπη, η δεξιοτεχνία. Αλλά όταν κυριαρχεί ο εγωισμός εμφανίζονται αρνητικές λειτουργίες οπως φαντασιώσεις και μηχανικές σκέψεις, φοβίες, εχθρότητα και τεμπελιά ή αναβλητικότητα. Η απληστία είναι το κύριο γνώρισμα του “εγώ” και η κύρια αιτία για πολέμους.
Ομιλία που παρουσιάστηκε στην Φιλοσοφική – Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: “Πόλεμος: συνέπειες στον άνθρωπο και στον πολιτισμό” στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του 3ου ενιαίου Λυκείου Κορίνθου. Απρίλιος 2004.