Νίκος Καζάνας
Ο Νίκος Καζάνας γεννήθηκε στη Χίο το 1939. Μεγάλωσε στο εξωτερικό και σπούδασε στην Αγγλία. Μελέτησε Αγγλική Φιλολογία στο University College, Φιλοσοφία και Πολιτική Οικονομία στο School of Economic Science και αργότερα Σανσκριτικά στο School of Oriental and African Studies (όλα στο Λονδίνο) – με μεταπτυχιακά στο Μπενάρες (Varanasi) και Πούνα (Pune) των Ινδιών. Δίδαξε λίγα χρόνια στο Λονδίνο Φιλοσοφία, Οικονομικά και Σανσκριτικά και το 1976 βοήθησε στην ίδρυση του Ομίλου Μελετών στην Αθήνα. Από το 1980 είναι διευθυντής του ΟΜ και ο τελικός υπεύθυνος για τις εκδόσεις και τα κείμενα στην ιστοσελίδα του ΟΜ. Έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή Συνέδρια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ινδία, όπου παρουσίασε μελέτες για θέματα Φιλοσοφίας, Γλωσσολογίας και Ινδολογίας. Πολλές από αυτές έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά.
Στην Ελλάδα δημοσίευσε μελέτες κοινωνικού και φιλοσοφικού προβληματισμού όπως Δημοκρατία: Ελευθερία υπό τον Νόμο (1980, εκδ. Λυκαβηττός), Προδομένος Μαρξ (© Όμιλος Μελετών) και Κοινωνία Δίχως Φόρους (1996, Ελληνικά Γράμματα). Επίσης άρθρα οικονομικού περιεχομένου στα έντυπα Καθημερινή, Κέρδος και Οικονομικός Ταχυδρόμος.
Από το 1997 στράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά στη Βεδική Παράδοση των Ινδιών και τη θέση της στην ευρύτερη Ινδο-Ευρωπαϊκή κουλτούρα, που συμπεριλαμβάνει και τον Αρχαίο-Ελληνικό πολιτισμό. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί μόνο στο εξωτερικό – στο Journal of Indo-European Studies (2001, 2003) στο Migration & Diffusion της Βιέννης (2004), επίσης σε διάφορα ερευνητικά/Πανεπιστημιακά Περιοδικά στην Ινδία όπως το Αnnals of the Bhandarkar Oriental Research Institute (Pune 1999, 2003), Man & Environment (Pune 2006), το Adyar Library Bulletin, του οποίου είναι μέλος της Εκδοτικής Επιτροπής (Chennai, 2003, 2007), το Bulletin του Vishveshvarananda Vedic Research Institute (Hoshiarpur, 2003, 2004, 2007) το Journal of the Indian Council of Philosophical Research (Delhi 1991, 2002) και άλλα. Το Ινστιτούτο Adyar Library έχει εκδόσει τα έργα του The Dialogues of Plato and the Upanishads και Vedic & Mesopotamian Interactions. Οι πιο σημαντικές δημοσιεύσεις του έχουν εκδοθεί σε βιβλία: Indo-Aryan Origins and Other Vedic Issues (2009 N. Delhi, Aditia Prakashan) και Vedic and Indo-European Studies: Linguistic Evidences for Indigenism (2015, Aditya).
Εξίσου σημαντικές είναι οι μεταφράσεις του στα ελληνικά για τον Όμιλο Μελετών ορισμένων Γνωστικών πρωτο-Χριστιανικών κειμένων (Ευαγγέλιο του Θωμά 1980, κλπ) και των 10 κυριότερων και αρχαιότερων Ουπανισάδων – ISA, KENA, KATHA, MANDUKYA, BrHADARANYAKA κ.λπ.