Βράβευση του καθηγητή κ. Νίκου Καζάνα από την Ινδική Δημοκρατία


Την Τρίτη 26/1/2021 στην Ινδική πρεσβεία της Αθήνας πραγματοποιήθηκε μικρή τελετή προς τιμήν του καθηγητή κ. Νίκου Καζάνα, ο οποίος πρόσφατα βραβεύθηκε με μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Ινδικής Δημοκρατίας με τον τίτλο “Padma Shri”. Η βράβευση αυτή έγινε σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στον τομέα της “Λογοτεχνίας και Εκπαίδευσης” για το έργο της μελέτης της Βεδικής Παράδοσης της Ινδίας και της θέσης της στον γενικότερο Ινδο-Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, μέσα από γλωσικές, μυθολογικές, θρησκευτικές παραδόσεις, αλλά και φιλοσοφικές ιδέες και αρχές. Επίσης για την έκδοση βιβλίων και μελετών σχετικά με τις ομοιότητες της Αρχαιο-Ελληνικής και της Αρχαιο-Ινδικής Παράδοσης και τις μεταφράσεις στα Ελληνικά πολλών αρχαίων Βεδικών κειμένων.

Ο τίτλος “Padma Shri” απονέμεται κάθε χρόνο από το 1954 από τον Πρόεδρο της Ινδικής Δημοκρατίας σε εξέχουσες προσωπικότητες που διακρίθηκαν με το έργο τους σε τομείς όπως οι Τέχνες, οι Επιστήμες, η Λογοτεχνία και Εκπαίδευση, η Κοινωνική Προσφορά κλπ.

Ο Ινδός πρέσβης στην Αθήνα κ. Amrit Lugun (φωτο) δήλωσε με την ευκαιρία της εκδήλωσης:
“Τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στον καθηγητή κ. Νίκο Καζάνα για τη βράβευσή του με το ‘Padma Shri’ σε αναγνώριση της συμβολής του στη Λογοτεχνία και Εκπαίδευση από τον αξιότιμο Πρόεδρο της Ινδικής Δημοκρατίας με αφορμή την ημέρα Δημοκρατίας 2021”.

Η απονομή του βραβείου “Padma Shri” στον κ. Νίκο Καζάνα θα πραγματοποιηθεί τους προσεχείς μήνες σε ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Παλάτι στο Ν. Δελχί, από τον Πρόεδρο της Ινδικής Δημοκρατίας κ. Ram Nath Kovind.

Ο κ. Νίκος Καζάνας σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο University College, Φιλοσοφία και Πολιτική Οικονομία στο School of Economic Science και αργότερα Σανσκριτικά στο School of Oriental and African Studies (όλα στο Λονδίνο) – με μεταπτυχιακά στο Μπενάρες (Varanasi) και Πούνα (Pune) στην Ινδία. Δίδαξε στο Λονδίνο Φιλοσοφία, Οικονομικά και Σανσκριτικά και από το 1976 ίδρυσε και διευθύνει τον Όμιλο Μελετών στην Αθήνα. Έλαβε μέρος σε πολλά διεθνή Συνέδρια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Ινδία, όπου παρουσίασε μελέτες για θέματα Φιλοσοφίας, Γλωσσολογίας και Ινδολογίας. Πολλές από αυτές έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά. Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού που εκδίδει το Adyar Library and Research Centre στο Chennai (πρώην Μαντράς) στην Ινδία. Έχει εκδόσει πολλές μεταφράσεις Φιλοσοφικών κειμένων της Βεδικής Παράδοσης στα Ελληνικά και έχει οργανώνει σειρές σεμιναρίων εκμάθησης της Σανσκριτικής γλώσσας και λογοτεχνίας.


2021-08-08T19:30:35+03:00