Τα 5 γένη του Ησιόδου και οι 4 εποχές των Βεδών

Σε ένα πλαίσιο της σειράς Ανοικτών Διαλέξεων και Προβολών Ελληνο-Ινδικής στόχασης ο Όμιλος Μελετών οργανώνει την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 στις 4.00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου της Νέας Ιωνίας, ανοιχτή ομιλία με θέμα:

“Τα 5 γένη του Ησιόδου και οι 4 εποχές των Βεδών”

Την ομιλία θα δώσει ο κος Νικόλαος Καζάνας, Ινδολόγος, καθηγητής Φιλοσοφίας και Σανσκριτικών και Διευθυντής του Ομίλου Μελετών.

Λίγα λόγια για την ομιλία:
Ο Ησίοδος στο Έργα και Ημέραι μας περιγράφει 5 διαδοχικά γένη ανθρώπων, τα οποία εκδηλώνουν τις δικές τους ιδιαίτερες ποιότητες και ζούνε πολύ διαφορετικά το ένα από το άλλο. Κάθε επόμενο γένος είναι σαφώς παρηκμασμένο σε σχέση με το προηγούμενο, όπως υποδηλώνεται και από τα ονόματά τους: Χρύσεον γένος, Αργύρεον γένος, Χάλκειον γένος, Ηρώων θείον γένος και τέλος Σιδήρεον γένος. Το τελευταίο γένος ζούσε ήδη την εποχή του Ησιόδου και εξακολουθεί έως σήμερα:
«…Αιδώς και Νέμεσις θα αφήσουν τους ανθρώπους σε δεινή δυστυχία…»
Στην Βεδική παράδοση των Ινδιών (Mahabharata και άλλες πηγές) περιγράφεται εκτενώς μια αντίστοιχη διαδοχή ξεχωριστών εποχών, των yuga. Αυτές είναι μόνο 4 (Σατ ή Κρίτα, Τρετάα, Ντβάπαρα και Κάλι), ωστόσο έχουν εντυπωσιακή αντιστοιχία με τα 4 από τα γένη του Ησιόδου.

Στην εκδήλωση θα παίξει πιάνο ο μουσικός κ. Χρήστος Ξενάκης.

Το Συνεδριακό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πολύ κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ της Νέας Ιωνίας. Πίσω από το Συνεδριακό Κέντρο υπάρχει το δημοτικό, ελεύθερο πάρκινγκ της Νέας Ιωνίας.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει έως τις 6.00 μ.μ. Καλό είναι να είμαστε εκεί πέντε λεπτά πριν τις 4.00 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2018-04-22T19:57:44+03:00