Πλατωνικοί Διάλογοι και Ουπανισάδες: ομοιότητες και διαφορές

Ο Όμιλος Μελετών οργανώνει το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 στις 7.30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου της Νέας Ιωνίας, ανοιχτή ομιλία με θέμα:

“Πλατωνικοί Διάλογοι και Ουπανισάδες: ομοιότητες και διαφορές”

Την ομιλία θα δώσει ο κος Νικόλαος Καζάνας, Ινδολόγος, καθηγητής Φιλοσοφίας και Σανσκριτικών και Διευθυντής του Ομίλου Μελετών.

Λίγα λόγια για την ομιλία:
Υπάρχουν πολλές ομοιότητες αλλά και πολλές διαφορές. Οι Διάλογοι γράφτηκαν από ένα πρόσωπο, τον Αθηναίο φιλόσοφο, κι εξερευνούν πολλές ιδέες της διδασκαλίας του στην Ακαδημία στο πρώτο μισό του 4ου π.Χ. αιώνα: έτσι παρά τις όποιες εσωτερικές μικρο-διαφορές έχουν ομοιογένεια. Οι Ουπανισάδες γράφτηκαν από διαφορετικούς σοφούς σε διαφορετικές περιοχές και εποχές (αλλά πριν το 500 π.Χ): έτσι τονίζουν διαφορετικές ιδέες και παραγνωρίζουν άλλες, αλλά συμφωνούν στις κύριες απόψεις όπως ότι ο αληθινός Εαυτός κάθε ανθρώπου μοιάζει να περνά από πολλές ενσωματώσεις και ότι τελικά είναι ένας και ίδιος και ομοούσιος με τον Εαυτό του σύμπαντος.
Διάλογοι και Ουπανισάδες συμφωνούν στο ότι ο φαινομενικός κόσμος στον οποίο ζούμε είναι μια ψευδαπάτη αφού τα πάντα παρέρχονται: ότι επίσης ο άνθρωπος μπορεί μέσω ορισμένων πρακτικών να ξεφύγει από την ψευδαπάτη και μέσω Αυτοσυνειδητοποίησης να γνωρίζει την αλήθεια για τον Εαυτό του και για το σύμπαν.

Στην εκδήλωση θα παίξoυν οι μουσικοί κ. Χρήστος Ξενάκης & κα Βιβή Κυτούδη-Γκέκα.

Το Συνεδριακό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πολύ κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ της Νέας Ιωνίας. Πίσω από το Συνεδριακό Κέντρο υπάρχει το δημοτικό, ελεύθερο πάρκινγκ της Νέας Ιωνίας.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει έως τις 9.30 μ.μ. Καλό είναι να είμαστε εκεί πέντε λεπτά πριν τις 7.30 μ.μ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2018-04-22T19:55:12+03:00