Συνάφειες Αρχαιοελληνικού & Βεδικού Πολιτισμού

Σε ένα πλαίσιο της σειράς Ανοικτών Διαλέξεων και Προβολών Ελληνο-Ινδικής στόχασης, ο Όμιλος Μελετών διοργανώνει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014, στις 7 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας, ανοικτή ομιλία με θέμα:

“Συνάφειες Αρχαιοελληνικού & Βεδικού Πολιτισμού”

Την ομιλία θα δώσει ο κ. Νικόλαος Καζάνας, Ινδολόγος, καθηγητής Φιλοσοφίας και Σανσκριτικών και Διευθυντής του Ομίλου Μελετών. Πρόκειται για επανάληψη της ομιλίας που είχε δώσει ο ίδιος το Νοέμβριο του 2013, στο Shakti Yoga Studio.

Λίγα λόγια για την Ομιλία:
Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στη γλώσσα, τη γραμματική, τη μυθολογία ή θρησκεία και τη φιλοσοφία των δύο αυτών πολιτισμών, όπως οι αριθμοί ‘δύο’ (dva-) και ‘επτά’ (sapta-), τα επίθετα ‘ευρύς’ (uru-) και ‘ηδύς’ (svadu-) κ.λπ. Σε ότι αφορά την κλίση των ονομάτων και οι δύο γλώσσες διαθέτουν δυϊκό αριθμό, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ινδοευρωπαϊκές γλώσσες που δεν διαθέτουν. Στη φιλοσοφία ο προσωκρατικός Αναξίμανδρος δίδαξε το άπειρο ως πρώτη και υπέρτατη Δύναμη (ή Αρχή) και ο Ξενοφάνης τον ένα Θεό που δημιουργεί με τη βούλησή του και μόνο, ενώ στην Ινδία οι Ουπανισάδες έχουν ως υπέρτατη Αρχή του σύμπαντος το απεριόριστο και μοναδικό Πνεύμα Brahman, από τη βούληση του οποίου εκπορεύεται η σύνολη δημιουργία. Και πάμπολλες άλλες…

Στην εκδήλωση θα παίξει πιάνο ο μουσικός κ. Χρήστος Ξενάκης.

Το Συνεδριακό Κέντρο βρίσκεται στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πολύ κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ της Νέας Ιωνίας. Πίσω από το Συνεδριακό Κέντρο, υπάρχει το δημοτικό, ελεύθερο πάρκινγκ της Νέας Ιωνίας.
Η εκδήλωση θα διαρκέσει έως τις 9 μ.μ. Καλό είναι να είμαστε εκεί πέντε λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

2018-04-22T19:59:21+03:00